Een goed Curriculum Vitae is erg belangrijk. Veelal is dit de eerste indruk die werkgevers van je krijgen en don’t forget: een eerste indruk kan je maar één keer maken. Allereerst kijken werkgevers naar je CV alvorens ze besluiten je motivatiebrief te lezen en het internet af te struinen om meer over jou te weten te komen. Belangrijk dus dat dit papiertje kort en krachtig laat zien; wie jij bent, wat je kunt en welke werkervaring je hebt. Zie het als een visitekaartje van jouw unieke eigenschappen. Deze talenten dien je op een pakkende manier vorm te geven in je CV. Hierbij is niet alleen de inhoud van belang, maar ook de lay-out en het uiterlijk. Durf jezelf te onderscheiden van de grote, grijze massa.

In april stonden wij op de carrièrebeurs om CV’s te checken van zo’n 10.000 tot 15.000 bezoekers. De vele onbeantwoorde vragen van de bezoekers hebben geleid tot het ontstaan van een compleet verzorgde E-book. Elke week zal ik een tip met jullie delen en verder uitlichten.

Naast de standaard onderdelen zoals personalia, opleiding en werkervaring krijg je o.a. meer inzicht in het ontdekken van je competenties en het verwerken hiervan in je CV.

Geef anno 2016 extra aandacht aan je layout, design en opmaak. Kies voor een logische indeling en opbouw. Wees creatief met je titel. Ook krijg je antwoord op vragen als: ‘Zet ik nu wel of geen foto op mijn CV?’

Jouw eerste indruk is GOUD waard, dus wacht niet langer met het lezen van deze gouden CV tips.

Tip 1: Ontdek jouw unieke talenten

Vraag jij je wel eens af wat jouw unieke talenten zijn? Weet jij waar je in uitblinkt? En zet je het bewust in? De meeste mensen vinden het ontzettend moeilijk om te benoemen waar ze in uitblinken. Dat is ook helemaal niet zo gek. Talent is soms zo vanzelfsprekend. Juist omdat het jouw talent is hoef je er weinig moeite voor te doen en valt het jou niet op dat dit jou uniek maakt. Tijd om eens bewust te worden van deze voor jou vanzelfsprekende, maar unieke talenten. Zodat je ze kan inzetten en uitdragen.

Door het benoemen van jouw unieke talenten in je CV laat je een werkgever meer zien van wie je bent en wat je kunt. Hoe meer je laat zien van jezelf, des te groter de kans dat ze kunnen inschatten of jij eventueel zou passen in de betreffende functie en voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd.

Om kort en krachtig te laten zien wie jij bent en wat je kunt, zou het best eens noodzakelijk kunnen zijn hier allereerst eens onderzoek naar te doen. Vind jij het lastig om jouw unieke talenten te ontdekken? Of ben je soms te bescheiden om deze te benoemen in je CV? Wees je bewust dat dit ontzettend belangrijk is alvorens je jezelf kunt verkopen in zowel je CV, je brief als ook in het gesprek dat uiteindelijk zal volgen.

Een aantal tips om je talenten te ontdekken:

  • Kijk verder dan werkervaring, behaalde diploma’s en andere tastbare feiten: Focus op wat voor jou belangrijk is, waar je energie van krijgt en wat jou uniek en waardevol maakt voor anderen.
  • Koop een dagboek en schrijf dagelijks drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Wanneer je terugleest zal je een rode draad ontdekken van de dingen waar jij blij van wordt en energie van krijgt.
  • Vraag aan verschillende mensen uit je directe omgeving wat ze van jou vinden.
  • Bedenk eens wat je als kind graag deed. Mocht je dit niet meer weten, vraag het aan je familie.
  • Schrijf drie succesverhalen over jezelf (Waar ben je trots op?). Kijk vervolgens welke kwaliteiten jou hebben geholpen dit voor elkaar te krijgen. Deze kwaliteiten kan je vervolgens verwerken in je CV.

Verwerk in een aantal kernwoorden waar jouw sterke punten liggen en maak het voor je toekomstig werkgever mogelijk om een beter beeld van jouw unieke talenten te krijgen. Op deze manier versterk je je personal brand. Bij personal branding beschouw je jezelf als merk. Jij wilt jezelf onderscheiden van anderen en dat laten zien. Jouw unieke talenten zorgen hiervoor.

Je kunt jouw unieke talenten op verschillende manieren verwerken in je CV. Doe het vooral zoals jij dat wilt en wat bij jou past. Je zou ze bijvoorbeeld kunnen verwerken in je CV:

  • In je profielschets;
  • Een apart gedeelte met jouw unieke talenten of kernkwaliteiten;
  • In de functieomschrijvingen.

Je kunt er voor kiezen jouw unieke talenten meerder malen naar voren laten komen. Dan werkt de ‘kracht van herhaling’. Dit wekt vertrouwen op.

Volgende week deel ik tip 2. Hierbij zal ik dieper ingaan op hoe je jezelf nog meer kunt laten zien in je CV.

Kan je niet langer wachten? Klik hier alvast voor het gratis downloaden van tips voor het opstellen, updaten en pimpen van je CV.

Tot volgende week!

Spring naar toolbar