Vorige week heb ik een aantal tips gegeven die kunnen helpen bij het ontdekken van jouw unieke talenten. Heb je deze gemist? Lees dan eerst Tip 1: Ontdek jouw unieke talenten.

Een goed Curriculum Vitae is erg belangrijk. Veelal is dit de eerste indruk die werkgevers van je krijgen en don’t forget: een eerste indruk kan je maar één keer maken. Allereerst kijken werkgevers naar je CV alvorens ze besluiten je motivatiebrief te lezen en het internet af te struinen om meer over jou te weten te komen. Belangrijk dus dat dit papiertje kort en krachtig laat zien; wie jij bent, wat je kunt en welke werkervaring je hebt. Zie het als een visitekaartje van jouw unieke eigenschappen. Deze talenten dien je op een pakkende manier vorm te geven in je CV. Hierbij is niet alleen de inhoud van belang, maar ook de lay-out en het uiterlijk. Durf jezelf te onderscheiden van de grote, grijze massa.

In april stonden wij op de carrièrebeurs om CV’s te checken van zo’n 10.000 tot 15.000 bezoekers. De vele onbeantwoorde vragen van de bezoekers hebben geleid tot het ontstaan van een compleet verzorgde E-book. Elke week zal ik een tip met jullie delen en verder uitlichten.

Naast de standaard onderdelen zoals personalia, opleiding en werkervaring krijg je o.a. meer inzicht in het ontdekken van je competenties en het verwerken hiervan in je CV.

Geef anno 2016 extra aandacht aan je layout, design en opmaak. Kies voor een logische indeling en opbouw. Wees creatief met je titel. Ook krijg je antwoord op vragen als: ‘Zet ik nu wel of geen foto op mijn CV?’

Jouw eerste indruk is GOUD waard, dus wacht niet langer met het lezen van deze gouden CV tips.

Tip 2: Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg!

Nadat je ontdekt hebt wat jouw unieke talenten zijn, laat deze dan ook terugzien in je CV. Werkgevers willen allemaal weten wie de persoon achter het CV is. Lukt het jou om dit goed naar voren te brengen heb je een streepje voor op andere kandidaten. Maak je CV persoonlijk en durf uniek te zijn. Het zou zonde zijn wanneer jij jezelf minder mooi of anders voordoet dan je bent.

Veel mensen kiezen voor een standaard CV. Een zwart-wit document met de standaard onderdelen ‘personalia’, ‘opleiding’ en werkervaring. Op deze manier zal je jezelf nauwelijks onderscheiden. Je kan gerust je CV opleuken met kleur en andere opmaakmogelijkheden. Blijf wel dichtbij jezelf. Kies zowel inhoudelijk als voor een vormgeving dat bij jou past. Een aantal ideeën:

  • Profielomschrijving: Je zou in 2 à 3 zinnen kunnen verwoorden wie je bent, wat je kunt en/of wat je wilt. Plaats direct onder je contactgegevens een kort profiel waarin duidelijk naar voren komt wat jij een werkgever te bieden hebt. Vind je het moeilijk om positief over jezelf te schrijven? Praat dan vanuit de derde persoon of doe net alsof iemand anders over je schrijft.
  • Link naar eigen website of blog: Mocht je deze hebben zou je ervoor kunnen kiezen deze link te plaatsen in je CV.
  • Een pakkende quote: soms zegt één citaat meer dan 1000 woorden.
  • Lay-out: Zorg ervoor dat jouw CV uitstraalt wie jij bent. Wees dus niet bang om kleur en andere opmaakmogelijkheden te gebruiken.
  • Interesses: Je interesses geven een beter beeld van je persoonlijkheid en kunnen bepaalde karaktereigenschappen en kwaliteiten vergroten. Het kan dus heel nuttig zijn om deze te noemen. Wees hierbij wel kritisch en kijk of de interesse iets toevoegt aan je CV en dus de kwaliteiten die je nodig hebt voor de baan.

Kortom denk goed na over wat je van jezelf wilt laten zien. Zorg dat je de werkgever nieuwsgierig maakt naar de persoon achter het CV, jij dus!

Volgende week deel ik tip 3. Je krijgt antwoord op de vraag: ‘Zet ik nu wel of geen foto op mijn CV?’

Kan je niet langer wachten? Klik hier alvast voor het gratis downloaden van tips voor het opstellen, updaten en pimpen van je CV.

Tot volgende week!

Spring naar toolbar